Stadgar för Riksförbundet Öppna Kanaler

Antagna vid extra årsmöte 9 april 2016 och ordinarie årsmöte 10 april 2016

§ 1 Förbundets namn är Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige. Förbundet är en allmännyttig ideell förening.

§ 2 Förbundet är öppet för icke-kommersiella mediekanaler som i sina stadgar och sin verksamhet arbetar i enlighet med förbundets mål och visioner. Annan organisation som driver community media-verksamhet kan också beviljas medlemskap.

§ 3 Förbundets mål är

● att bidra till utvecklandet av en kommunikations- och mediestruktur som tillvaratar och stärker demokratiska grundvärden som yttrandefrihet, människors lika värde, samt arbeta för tolerans och mot rasism.

● att bidra till demokratiutveckling genom att främja plattformar som möjliggör förståelse och integration mellan olika befolkningsgrupper.

● att arbeta för att stärka det gemensamma varumärket Öppna Kanalen. TV-kanaler/föreningar som ansluter sig till RÖK förbinder sig arbeta för ett gemensamt namn, grafisk profil, webbsida och gemensamma rikssändningar om inte lokala förhållanden lägger hinder i vägen.

§ 4 Förbundets syfte är verka för dessa mål, samt:

● att underlätta samordning av medlemmarnas gemensamma angelägenheter,

● att samla och distribuera information i frågor som rör gemensamma intressen,

● att verka för utveckling av programverksamheten,

● att kunna företräda medlemmarnas intressen i lokala, regionala, nationella sammanhang, samt

● att stödja bildandet och utvecklandet av lokala Öppna Kanaler

● Förbundet ska handha gemensamma informationsfora, t.ex. webbplatser.

§ 5 Förbundets verksamhet skall vara icke-kommersiell och bedrivas i enlighet med gällande lagstiftning. I likhet med sociala företag skall överskott återinvesteras i föreningen.

§ 6 Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet.

§ 7 Mediekanal som uppfyller villkoren i §2 och §3 kan bli medlem i förbundet. Medlem kan antas av styrelsen efter ansökan till förbundet.

§ 8 Medlem som motarbetar förbundets syften, eller som inte längre uppfyller villkoren i §2 och §3 , kan uteslutas av årsmötet.

§ 9 Förbundets högsta beslutande organ är årsmötet. Förbundet leds av en styrelse som inför årsmötet ansvarar för verksamheten.

§ 10 Medlemsavgift skall tas ut av medlemmarna. Medlemsavgiften fastställs av årsmötet.

§ 11 Styrelsen består av minst 5 ledamöter samt minst 3 suppleanter.

Ordförande och kassör utses växelvis av årsmötet. Ordförande och kassör utses på två år, övriga ledamöter, suppleanter och revisorer utses på ett år Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet beräknad på det totala antalet ordinarie styrelseledamöter, dock med minst tre röster. Frånvarande ledamot kan vid omröstning ersättas av suppleant enligt suppleanternas nummerordning. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst, undantaget personval som avgörs genom lottning. Styrelsen skall utöver konstituerande möte hålla minst 4 möten mellan ordinarie årsmöten. Styrelsen kan ha extra konstituerande möte om så erfordras. På konstituerande styrelsemöte väljs bland ledamöterna vice ordförande och sekreterare samt utses firmatecknare.

På förbundets styrelsemöten skall föras skriftliga protokoll. Alla sådana protokoll är tillgängliga för förbundets medlemmar. Förbundet kan utse representanter som med definierat mandat för viss tid kan företräda de Öppna Kanalerna i Sverige i regionala, nationella och internationella sammanhang.

§ 12 Förbundets firma tecknas av styrelsens ordförande, vice ordförande, kassör och sekreterare, två i förening.

Firmatecknare kan hämta ut värdepost var och en för sig. Styrelsen kan utse person att ensam utkvittera post och liknande handlingar.

Om styrelsen vill delegera teckningsrätt m m till anställd tjänsteman etc så är detta möjligt, men styrelsen äger dock fortfarande högsta ansvar för organisationens räkenskaper och verksamheter.

§ 13 Förbundets räkenskapsår är 1 januari – 31 december.

§ 14 Ordinarie årsmöte avhålls innan april månads utgång. Kallelse till årsmöte skall ske per brev till samtliga medlemmar senast fyra veckor före årsmötet.

Extra årsmöte skall hållas

● om en majoritet av styrelsens ledamöter eller en tredjedel av medlemmarna så önskar,

● om årsmötet så beslutar.

§ 15 Beslut på årsmötet sker efter öppen omröstning. Enkel majoritet gäller, undantaget frågor om stadgeändring eller förbundets upplösning. Sluten omröstning skall hållas om det är fråga om personval eller om någon så begär. Röstberättigad är medlem som erlagt medlemsavgift.

§ 16

Årsmötet skall behandla följande punkter:

● Årsberättelse, inklusive verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse

● Revisionsberättelse

● Den avgående styrelsens ansvarsfrihet

● Motioner

● Val

● Fastställande av verksamhetsplan och budget

● Medlemsavgift

● Övriga frågor, ej beslutspunkt

§ 17 Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast tre veckor före årsmötet.

§ 18 Årsmötet skall välja valberedning med mandatperiod fram till nästföljande ordinarie årsmöte.

Valberedningen ska bestå av minst två personer, varav en sammankallande.

Styrelsemedlem eller revisor får inte ingå i valberedningen.

Valberedningen primära uppgift är att bereda val av styrelsemedlemmar och revisorer

God geografisk spridning samt annan mångfald ska eftersträvas.

Valberedning bör kontakta medlemmar och uppmärksamma dem på att det behövs nomineringar till styrelsearbetet. Valberedningen måste presentera sitt förslag senast två dagar innan årsmöte

§ 19 Årsmötet skall välja två revisorer på ett år samt en revisorssuppleant på ett år. Då omsättningen överstiger 500.000:- skall av styrelsen anlitad auktoriserad revisor granska räkenskaperna.

§ 20 På extra årsmöte kan beslut fattas endast om den eller de frågor som föranlett inkallandet av det extra årsmötet och som funnits angivna på kallelsen till detta.

§ 21 Stadgeändring kan ske om två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ordinarie, fattar likalydande beslut därom med 2/3-dels majoritet. Upplösning av förbundet kan ske om två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ordinarie, med 2/3-dels majoritet så beslutar.

För att beslut om stadgeändring eller upplösning skall gälla, fordras att frågan varit tydligt angiven i kallelsen till årsmötet.

§ 22 Eventuella tillgångar i förbundet tillfaller vid en upplösning ändamål, som överensstämmer med att-satserna i dessa stadgars §3 och som beslutas av årsmötet.