RÖKSIGNALER nummer 1

 

VÄLKOMNA!

Riksförbundet Öppna Kanaler har saknat ett sammanhängande informationsbrev under en tid. Öppna Kanalen i Växjö gjorde genom Daniel Westergren ett förtjänstfullt arbete, men den fallna manteln har inte riktigt lyfts upp, trots att Anders Gratte, d v s jag, lovade detta för något år sedan. När jag nu äntligen skulle få det att rulla, blev jag ordentligt sjuk i axel och skrivararm, så det går knaggligt just nu. Men sakta blir det bättre.

Samtidigt växer den uteblivna informationen på hög. Mitt beslut är nu att det är bättre att skriva något än inget alls. Så att vi kommer igång!

Ändå blir det 13 sidor, det ska inte vara så långt nästa gång. Lova att läsa noggrant. Tänk vad du skulle kunns bidra med till nästa gång. Det finns redan  utrymme för ett nummer 2 före sommaren.

ESKILSTUNA 7 -9 APRIL 2017

Årsmötet på söndagen blev grädden på moset i en väl regisserad helg i Eskilstuna. Längre ned i RÖKSIGNALER kommer lite minnesanteckningar från helgen. Protokoll är utskickat sedan tidigare. Själv kunde jag som sagt inte lyfta armen för att göra anteckningar den här gången. Magnus har skickat massor av bilder till mig från hela konferensen. Här ovan flitigt arbetande styrelse i RÖK. Mer bilder i nästa nummer.

 

ORDFÖRANDE/VICE ORDFÖRANDES RUTA

Viktig information i RÖKSIGNALER är ordförandens eller vice ordförandes ruta, där vi får aktuella tankar och uppdateringar av Gunnar och/eller Behrang. Just nu handlar det mycket om vår vision, och allt arbete vi nu behöver läggar ned för att ta den vidare. Här kommer den! Läs!!

 

RÖK är i en utvecklingsfas och vi arbetar i dag mycket med interna kansli- och organisationsfrågor och med att kartlägga olika demokrati- och integrationsprojekt som vi kan starta eller delta i, liksom vilken möjligheter vi har att söka mediestöd

fr o m januari 2018.

Vi arbetar också med att komma ut med vår nya vision, vi vill att våra medlemmar skall verka för

 

       "att rörelser, organisationer, nätverk och personer som      företräder olika underrepresenterade grupper i vårt samhälle får höras, synas och delta i kanalernas arbete. Hit räknas bl.a. människor och grupper i Sverige som inte får stor plats i konventionella medier idag

Förutom den nya visionen har vi arbetat mycket gentemot Medieutredningen och Kulturdepartementet för att sätta RÖK på kartan som representant.för den tredje mediesektorn - en mediesektor vid sidan av public service och den kommersiella sektorn som har stor potential att bli en respekterad aktör - vi bygger nu en mediesektor  som skapar relationer med olika sociala rörelser/verksamheter. Inte minst i de delar av landet som i dag har svag eller ingen medierepresentation.

RÖK gick nyligen med i Ax - Kulturorganisationer i samverkan för att utröna vilka nya kontaktytor det kan ge för eventuella samarbeten med  dels Ax-medlemmar (Civilsamhället) och vi vill också med hjälp av Ax fortsatta satsning på regionala konferenser ge RÖK-medlemmar möjligheter att delta så att de får kontakt med regionala myndigheter såsom länsstyrelse, arbetsförmedling, kommun och landsting. Vi återkommer med information om när och var de Ax-organiserade regionala konferenserna skall hållas under 2017.                                                                                                                    Hälsningar Gunnar Vagerstam

IDENTIFIERA LÄSARNA!

Så nu är tidningen igång! Men vilka som ska få den, vilket innehåll den ska ha  osv. vet vi inte riktigt ännu, alla tankar kring detta är välkomna.

RÖKSIGNALER kan ses som ett komplement till våra mailkonversationer och protokoll och jag är redaktör. Lite som en redaktör på en interntidning, jag vill gärna ha ett bra samarbete med ordförande, vice ordförande och styrelse så att Röksignaler blir något vi tillsammans strävar efter att hålla igång.

Vi måste få  våra mål och våra ambitioner att leva vidare på en stark gemensam plattform med levande dokument och tydliga målsättningar.

Min grej är Word och PDF-filer, så det här är ett dokument i den andan. Webbsidor kan jag däremot inte göra (vill inte heller göra det just nu) Nu har Magnus Elmborg lovat att hålla i det –han klistrar och plockar från Röksignaler i lämplig omfattning.

 

NAMNET

Namnen RÖKSIGNALER är genialt, även om jag tyckte det lät fel, märkligt och konstigt i början. När jag redovisar protokoll och annan information  ordagrant och mer formellt är mellanrubriken INRÖKT.

Det är Tom Engström som har kommit på namnet!

Se det som ett arbetsnamn, det gjorde jag i början,  tills jag plötsligt insåg att det var riktigt bra!

I min Mac-dator är själva rubriktexten i Chalkduster, en grafisk stil som faktiskt ser ut som rökpuffar! Tyvärr har väl inte alla  program och datorer detta ovanliga typsnitt.

EN NY TID

Det är ett besvärligt läge just nu.

För de allra flesta Öppna Kanaler har ekonomin varit mycket bättre tidigare, men det har alltid varit så att kanalerna har överlevt tack vare goda ideella krafter som har gett av sin tid och sitt engagemang under alla dessa år.

Så tänker jag och så skriver en av mina kollleger i Öppna Kanalen  Stockholm och hon fortsätter: ”Jag tänker nu att omvärldsfaktorer såsom etableringen av YouTube, streamingtjänster, sociala medier m.m. radikalt har ändrat spelplanen vad gäller TV-sändningar och därmed gjort förutsättningarna för Öppna kanalens hela koncept betydligt knepigare än förut”

Och ännu krångligare blir det ju om inte Medieutredningen förstår vilket fantastiskt erbjudande vi har –ett nätverk av föreningar och kanaler som hela vår organisation bär på! Det är en viktig brytningstid just nu. Vi måste göra oss hörda. Skriva rätt saker, som får alla politiker att förstå att det här är ett otroligt viktigt vägskäl inför framtiden.Jag brukar säga att nu när jag har slutat på Public Service så har jag istället börjat med Public Access. SVT, SR och UR har ingen möjlighet att spegla allas behov av att få framföra sina tankar, språk och åsikter i det nya landet.

 

PERSONGALLERI

Vilka är vi i styrelsen? Många känner varandra, men kanske pratar vi inte så mycket om oss själva, vår bakgrund och vad vi kan bidra med, när vi har våra möten. Jag har uppmanat alla att komma med en kort presentation med  bild på sig själva. Jag tar några åt gången och idag blir det bara bild på vår ordförande.

Behrang Miri

Ordförande för RÖK. Så här beskrivs han på sin egen hemsida:

Behrang Miri är en mångsysslare med ständigt nya uppdrag på gång, bland annat som programledare, debattör, pedagog, konferencier, moderator, skådespelare, rappare, inspiratör, projekt- och processledare och som en fängslande talare.

Att arbeta pedagogiskt med bl a hiphop som verktyg för att få ungdomar att formulera sina tankar och uttrycka sig är en av Behrang Miris passioner. Som eldsjäl har han arbetat, stöttat och utvecklat en mängd nya unga inspiratörer/rappare. Behrang Miri är även en flitigt anlitad föreläsare på allt från högskolor och universitet till kommunala tjänstemän, lärare, ungdomar, ideella föreningar och för representanter från näringslivet.

Hans mångsidighet gör att han passar in på alla nivåer i samhället och han har en unik förmåga att få uppmärksamhet kring de frågor som han talar om. Behrang Miri förmedlar kunskap om hur vi på bästa sätt ska ta till vara på de resurser som finns i samhället och lära oss att se det positiva som folk bär på-Behrang Miri är en mångsysslare med ständigt nya uppdrag på gång, bland annat s

Karin Schill

Journalist som sedan 2008 jobbat på Öppna Kanalen Närke och i deras medlemsföreningar med diverse ungdomsprojekt. Mellan 2008-2011 med UNG ARENA. Under 2012 med TV-serieprojektet ”Sista Året” och mellan 2013-2016 med filmprojektet ”Gatans Änglar” i samarbete med Studiefrämjandet. Hon har varit medlem i RÖKS styrelse sen 2009 och jag sitter även med i CMS styrelse.

 

Gunnar Vagerstam

V ordf, gick med i RÖK för sex år sen. Journalist från Tornedalen i Norrrbotten.

Jobbat på tidningarna i norr på 70-talet, på SVT:s regionala nyheter på olika befattningar under 80-talet, som redaktionschef och producent för Miljöredaktionen i TV 2 under större delen av 90-talet och SVT:s förste miljöchef under 2000-talet.

Gick sedan till Miljöpartiet som pressekreterare och därefter till Ordfront som projektledare och via det jobbet kom han i kontakt med Öppna Kanalen Stockholm där han klev in i styrelsen 2000. Gunnar var stationens ordförande och ansvarige utgivare under 2016, ett uppdrag han lämnade på årsmötet 28/2-17.

Singel, tre barn, bor på Södermalm i Stockholm. Gillar segling, bastu, utförsåkning m.m. Drivs av rättvisefrågor och att utveckla den potential som finns i dom öppna  kanalerna i Sverige.

 

TRE GRUPPER

Så nu till handling!

Vi har bildat 3 grupper. Inget formellt styrelsebeslut  i detalj men ändå väldigt konkret för att få igång arbetet:

Nyhetsgruppen:
Hans - Karin, Anders och Nikos.

Uppdrag: Utröna status bland medlemskanalerna vad avser den lokala nyhetsverksamheten. Vem är redan på gång, var finns viljan att göra en kraftsamling? Hur? Hur koppla detta till en första gemensam Rikskanal, vem är villiga att öppna ett fönster? Lokal nyhetsverksamhet är huvudspåret. Kräver bra samarbete med Mediestödsgruppen.

Mediestödsgrupp: 
Tom, (Gunnar), Alexandra. Hans tillfrågas.                                                              Uppdrag:
Hålla sig underkunnig om den blivande mediestödsnämnden och de kriterier och tröskelvärden som krävs för att söka pengar av nämnden och att med det som utgångspunkt skriva en mall som de lokala stationerna kan ha som hjälp vid ansökningar. Kräver bra samarbete med Nyhetsgruppen.
Projektansökningsgruppen: 
(Behrang), Jonas, Gunnar                                                                                             Uppdrag:
Söka stöd för att bygga upp en Riksorganisation/kansli. 
Gruppen skall också identifiera projekt att söka pengar för -redan under 2017.

IOP ( Ideellt och offentligt parnerskap) skall beaktas, d v s att civilsamhället ( en lokala förening, t ex) söker IOP-pengar av kommun/stadsdelsförvaltning. Arvsfonden,  Kulturrådet och Postkodlotteriets Kulturfond är andra tänkbara stödgivare

 

INRÖKT

Här kommer då lite mer formalia, utskickat i vanlig ordning som bilaga i mail. Inrökt och klart för dom som vill ha allt på ett ställe. Det här protokollet är inte riktigt klart men ändå utskickat, jag tar det som ett exempel på hur jag tänkt och vad INRÖKT är. En plats för de initierade, ointressant för de som inte är berörda. Ska vi ha det med överhuvudtaget? Kanske räcker med mailutskick.

 

Protokoll från konstituerande styrelsemöte 3 maj 2017

Närvarande:  Gunnar VagerstamTom Engström Karin Schill,  Anders Gratte,
Magnus Elmborg Nikos Fetsis Alexandra Benedicte
(inkom under p 8).

1
Gunnar Vagerstam hälsade välkommen.

2
Val av mötesordförande
Gunnar Vagerstam valdes till mötesordförande.

3
Val av sekreterare
Tom Engström utsågs till sekreterare.

4
Fastställande av dagordning
Dagordningen fastställdes.

5
Presentation av de närvarande
(Se särskild lista.)

6
Val av vice ordförande, kassör och sekreterare i RÖK
Till vice ordförande valdes Gunnar Vagerstam.  Till kassör omvaldes Magnus Elmborg.  Till sekreterare valdes Hans Ottosson.

7
Firmatecknare
Till firmatecknare utsågs -
Behrang Miri, ordförande
Gunnar Vagerstam, vice ordförande
Magnus Elmborg, kassör
- att var för sig teckna firma och träffa avtal med extern part.

8
Diskussion kring årsmötets beslut om RÖK:s arbetsorganisation
RÖK ska ha en gemensam linje och särskild person för projektansökningar
vilka inges efter beslut av styrelsen.
Anders Gratte ges ansvar för den interna informationen och uppdras att söka ny kontakt med Miljöpartiets riksdagsman, Niclas Malmberg, kring frågan om det framtida Mediestödförslaget.

9
Beslut om styrelsens ansvarsområden, arbete och arbetsformer
Arbetsgrupper
Nyhetsgrupp med Karin Schill, Anders Gratte, NikosFetsis med Hans Ottosson som sammankallande.

Mediestödsgrupp med Gunnar Vagerstam, Alexandra Benedicte och Tom Engström som sammankallande.

Projektansökningsgrupp som söker projektstöd från andra håll, bl a IOP, ideellt och offentligt partnerskap, med Gunnar Vagerstam som ansvarig tillsvidare. Gunnar kontaktar Behrang i frågan.

Medlemsansvarig är Magnus Elmborg.

Hemsidesansvariga är Magnus Elmborg och  ………………………………. från………………..-..

Styrelsemötena genomförs normalt var 6-7 vecka

10
Ekonomi
Årsmötets kostnader redovisades översiktligt.
Förbundet har för tillfället ett litet men dock positivt kassaflöde men har en låg kassabehållning.

11
Övriga frågor
Inga övriga frågor hade anmälts.

12
Nästa styrelsemöte
Nästa styrelsemöte
torsdagen den 8 juni kl. 17.30
(OBS! Sammanträdet något tidigarelagt)

13
Mötesordförande tackade deltagarna och avslutade mötet

 

Tom Engström sekreterare

Gunnar Vagerstam justerare

Reflektioner och anteckningar från seminarierna I Eskilstuna

 

AVDI ISLAMIS ANTECKNINGAR

 

Hans Ottosson, Mölndal:
Orolig angående det där med medieutredningens förslag om mediestödsnämnden - politiker utnämner ledamöterna och olika majoriteter utser olika personer.  Samtidigt är det en möjlighet för oss att tala om att vi finns, och kan verka i. Det är ett gyllene läge för oss alla. Viktigt med lobbyarbete nu.

 

Tom Engström, Uppsala:
Utredningen har landat lite lamt. Det är ett partipolitiskt maktspel. Monicas, Etunanytt, föredrag har gett bra intryck. Det är ett bra sätt att arbeta och vi kan inspireras av det hon gör. God byråkrati kan leda till något bra.

 

Nils Åke Pehrsson, Skövde:
Vi jobbar också ihop med närradion och att jobba lokalt ger mycket mer. Jag är lite orolig för det här med bidrags/projektpengar. Man måste ha en verksamhet för att få pengar och det är inte alltid lätt.

 

Henrik Sahlgren, Västerås:
Det var en givande dag. Intressant info kring medieutredningen. På det hela taget, positivt.

 

Anders Gratte, Stockholm:
Jag känner mig inte hemma i något av det som det pratades om igår. I Stockholm fungerar det inte så som det gör i Eskilstuna. Men  manvinner inget på att sitta isolerad i sin ö, utan måste hitta andra former för hur man ska fungera. Riksorganisationen känns mer hemma för mig än det lokala. Det är mycket kvar att göra i medieutredningen. Vår roll är att ta tag i saker för att kunna vara med i spelet.

 

Gunnar Vagerstam, Stockholm:

Medieutredningen presenterades bra av Lars Erik Backström. Fick också uppfattningen av den efterföljande diskussionen att Niclas Malmberg står “på vår sida”, d v s att han i grunden förstår den potential som finns i den tredje mediesektorn. Han tog också med sig ett par frågor, bl a detta med tillgängligheten. Satsa på att granska fejknyheter? Tveksamt. Vi måste fokusera våra insatser lite tydligare, kanske bättre utbildning, skola m fl satsar på just det.

 

Christer Bjurström, Uddevalla:
Jag funderar bara var vi kommer att hamna efter det här med Medieutredningen. Det börjar bli en annan världsbild än vad man är van vid, så jag tyckte att det togs fram ganska levande exempel på hur det är.

 

Eva Antonsson, Uddevalla:
Det var kul att höra var remissen landade. Jag ser det som framsteg att de möter oss på det sättet. Källkritik i all ära, men jag tyckte att passet med intervjuteknik var bättre, så jag hoppas att jag får ta del av Annas info.

 

David Marsden, Uddevalla:
Intressant för mig. Jag har tänkt lite när jag lyssnade på han från partiet (Niclas Malmberg, MP). Han är på vår sida, men vet inte hur han ska gå tillväga för att bli kompis med oss.  Nyheter kan vara en sak vi kan tänka oss, men det är något vi inte kan få sponsorer för. Jag tänker att RÖK har ett samlad nyhetsnätverk som kan dela med alla. Det kan vara bra innehåll till alla. En nyhetsbank där RÖK står för kan vara bra.

 

Monica Nyängs, Eskilstuna:
Utredningen är lite luddig tycker jag. Vad jag förstår så kommer det att vara svårt att få bidrag bara till Öppna kanalen. Det är lite enklare när vi samarbetar mellan tv och radio. Vi pratade även förra året om en nyhetsband och dela på något sätt, men hur gick det med den delen. Jag har inte hört något om det. Det går att arbeta Integration även på TV, men tveksam till det gemensamma nyhetsbanken. Projekt att sprida vidare till andra. Det handlar om ett EU-projekt om integration för närradion som fortfarande inte är beviljad men som vi sökt, handlar om fake news.

 

Avdi Islami, Växjö:
Vi ska inte bara prata om andra och vad andra medier gjort eller inte gjort, utan vad vi själva kan göra och utgå ifrån det vi tycker saknas och behövs i samhället.

T ex kan vi skapa djup av andras nyheter genom att skapa debatt och program om just det som förmedlas genom nyhetskanaler. T ex: det som hänt i Stockholm borde vara något för ÖK att vara med på och ge medborgarna en bild av det


EVA ANTONSSONS ANTECKNINGAR

Nico Carpentier, professor Uppsala universitet

(även Karin gjorde liknande  anteckningar när Nicos föreläste, de återfinns i hennes sammanfattning i hennes mail)

Introducing the self - professor, Department of Informatik, Uppsala Universitet.

8 år jobb på en radiostation i Antwerpen, styrelsearbete CMFE, lobbyorganisation,

Amarc network, ser sig själv som akademiker, men har även praktisk erfarenhet av radio, TV, samt styrelseuppdrag. Visar även exempel på böcker från exempelvis Cypern, CMFE, och berättar mer om detta senare under sitt anförande.

Några aktörer i Cyprus: ” A room with a view”, (Cyprus), in the middle of the british buffertzone. You can enter that zone from both sides, CCMC, Cyprus Community Media Center, Unesco, Amarc, UN peace-keeping radio, Multitude of projects.

-Hardly any research on community media and conflict transformation are made. Nico stayed in Cyprus for a year observing.
Steg 1.Contextual research, steg 2. Research on production/Content,(Ethnographic phase), (Participatory phase),steg 3. Research on Reception. Conclusions-it is not single, it´s PLURAL. (Finns i bokform?). War is about separation, but community/peace is about “togetherness”, (his own word).

Allt du hör och ser , vad är sant?

Nico visar en kort film om det nya kandidatprogrammet om källkritik som Uppsala Universitet nu lanserar.

 

Content-Sociological approach - political theory approach

Empowering people to take control, participation, allowed people to have their own definition of quality,

 

Work in progress

Research project applications

Sami communicative networks-Sami community media. Transnational Activist Knowledge Transfer. Community media becoming digital-Digital transformations, learning and struggle (learning about the digital and teaching the digital). A global dialogue on communication and participation. Internships.

 

Fråga: Invisible at the right moment, finding the right tone,(the mosquito), för att använda en metafor. En viktig erfarenhet från Cypern, är identifikationen av kroppar de gjort tillsammans och vad gäller radiosändningarna görs av olika nationaliteter/grupper tillsammans.

 

Nyligen har Nico fått rapporter om de samiska kommunikativa nätverken,(Facebook och Instagram används mycket av dem),men han måste jobba vidare med dessa tidiga rapporter.

 

I Sverige är vi lyckligt lottade att vi åtminstone är synliga, registrerade, organiserade, så även forskare, som Nico, kan besöka oss idag och berätta om sitt arbete, jämfört med hur det är på exempelvis Cypern.

 

Fråga: Tror Nico de olika community media i Cyprus vill förenas. Svar: Ja, men sakta.

 

Fråga: Bringing expertis together- starting new Open Channels?

- Yes, if the Sami organisation if their interested. Difficult question- simple yes, but it takes time. The sami people are  a bit cautios, that´s understandable.

Common work between RÖK and UU?
I don´t say yes tomorrow, but I am interested, says Nico.

 

/Vid anteckningarna Eva Antonsson.

 

Behrang Miri på Skype kl 11:30

Pratade om valberedningens förslag inför årsmötet, samt hur vi ska förstärka vårt framtida arbete.

Tom Engström från Uppsala, undrar varför inte ordförande för RÖK är närvarande vid Årsmötet. Behrang beklagar och förklarar: Datum satt utan hans medverkan, ensam pappa med barn. Vill att nästa möte sätts redan nu.

 

Vi behöver sträva efter att ordna ett kansli och frigöra en person som kan söka projektpengar och vår styrka är att vi är ideella. Hur kan en nationell “plattform” se ut? Vi kan bli en “plantskola”, vi måste bygga en “bank” med studieförbund och andra aktörer. Vi måste veta vad vi kan erbjuda på riksnivå. Hur kan vi bygga upp ett kansli?

Lokala angelägenheter kan bli nationella angelägenheter. Vad kan alla bidra med i styrelsen? Vi har inte en funktion som Riksförbund som är tydlig för de målgrupper vi tänkt vända oss till. Glesbygd/landsbygd, förort, gräsrotsnivån, minoriteter m m.

 

Om vi ska vara relevanta så måste nå nya målgrupper, föryngra oss, vilken opinion ska vi föra och representeras vi i RÖK, svensk “ folkrörelse”. Det måste finnas riktlinjer, ekonomi och policy. Information och utbildning, ex. gemensamma loggor. (Internutbildning b la.).

 

Visionen måste förankras genom t.exstudiebesök. Jag kan råga en person om han kan göra en projektansökan gratis för förbundet. Vi som riksförbund har snart inget att erbjuda och vad som lokala tv-föreningar kan bidra med. Avdi tycker man ska ha med sig en “avsiktsförklaring” till förbundets möten, stämmor. Presentera sin förening, ekonomi, verksamhetsberättelse m m.

Vi (RÖK) ska komplettera, inte konkurrera, med Public service eller mainstream-tv. Se till att vi behåller våra egna identiteter, tycker jag.

Vid anteckningarna / Eva Antonsson

 

KARIN SCHILLS ANTECKNINGAR                                                                            Niclas Malmberg (mp) om Medieutredningen

Utredningen ser till den finska modellen.

Niclas  ser att de öppna kanalerna kan komma att spela en stor roll i medielandskapet.

Politikerna vill inte minska resurserna till Public Service. Dagspressen tappar annonsörer pga att de går till Google. Lagen ändras långsamt och det måste va långsiktigt gångbart. Han anser att det är ett misstag att de inte gjort en utredning i parlamentet.

Yttre mångfald – gamla press-systemet med två tidningar per ort och stödet gick till den mindre tidningen.

Inre mångfald – Att tidningen lyckas ge mer perspektiv.

De ser möjligheter att de öppna kanalerna kan söka mediestödet.

De vill främja lokal nyhetsbevakning.

Det får vara ett särskilt intresseområde.

Måste ha nyhetsbevakning för att få mediestöd.

Systemet ger lite pengar till många istället för mycket till en aktör.

Det man ska förmedla ska vara aktuellt i tiden.

Det kommer bli fler lokala platser som får stöd.

Mediestödet öppnar upp för nya aktörer. Inte bara tidningar.

Man måste uppdatera 45 gånger/år.  Så det räcker att man byter program en gång/vecka.

Måste upprätthålla en demokratisk media som bevakar makthavarna.  Det är en av förutsättningarna för att upprätthålla demokratin.

 

Samverkan hur de jobbar i Eskilstuna.

Eskilstuna har gjort en sammanknytande webbsida  som även fungerar på nätet.

De har hittat samarbetsformer mellan radio och TV. De hade fyra nya reportage/vecka.

2 h/vecka i radio. De hade fem reportrar som blev ett team och producera radio och TV tillsammans.

Men ekonomin har inte gått ihop så tre av fem har fått sluta.

Hur ska vi finansiera detta?

 

Allemansmedia = sociala media.

Hur kan vi samarbeta i det nya medielandskapet?

Diskussionsfrågor

-        Hur kan närradion och öppna kanaler samarbeta?

-        Kan vi samarbeta trots att vi inte finns på samma ort?

 

Seminarium runt etiska frågor

Ragnar Smittberg

Vad är sant och falskt i mediedebatten?

Öppna kanalerna skapades för att framföra åsikter. De behöver inte vara neutrala. De skulle vara en motvikt mot Public service.

Man måste kunna skilja på fakta och åsikter.

Källkritik och pressetik är viktigt.

Det finns för mycket rykten och trollfabriker i Sverige och utomlands.

President Trump twittrar om alternativa fakta.

Facebook är inte tydligt med vad som är sant och falskt.

Källkritik på Internet

www.internetguider.se

”Min Sanning” – urval och tolkning av fakta.

Folk behandlar saker som fakta fast det är en tolkning.

Måste skilja på fakta och åsikter, som är en slags tolkning.

Det är för mycket snuttifierad information där man får bara en del av samtalet/sammanhanget.

France24 har bra nyhetsbevakning enligt Gunnar.

 De flesta mediedriven kommer inifrån.

Politiska program. Det är mer politiska spänningar i samhället nu.

Ska vi vara neutrala eller stå upp för det vi tror på?

Positiva nyheter

Konstruktiva nyheter

Skapa debatt om man inte vet vad som är sant Ja/Nej

Närradion ökar mångfalden av åsikter.

 

CMS Årsmöte 8/4-17

Vi har två medlemmar NRO och RÖK.

Anna röstade för NRO.

Gunnar röstade för RÖK.

Ragnar för protokoll från mötet.

Vi har gått med i CIVOS.

Jacob från styrelsen deltar i CMFE:s arbete. Han är inte där på årsmötet.

Lotta har pratat med Anette Novak. Hon var inte heller på årsmötet p.g.a. annat arbete.

CMS behöver marknadsföras. Kanske borde skaffa en facebook sida?

NRO ska kolla upp om deras medlemskap i CMFE kan flyttas till CMS.

Lotta avgår som ordförande men kan finnas till hans som bollplank för styrelsen.

Lars-Erik väljs till ny ordförande.

Ragnar, Jacob och Karin till ordinarie ledamöter.

Gunnar och Avdi till suppleanter

 

NÄSTA ÅRSMÖTE

Ni har väl alla koll på när det är?

Redan nu beslöt vi att nästa årsmöte ska hållas helgen 15 -16 april 2018 om jag minns rätt. Rätta mig direkt om jag har fel, sedan sittere dstrumet för oss alla. Läge att stämma av detta nu direkt, mycket för att vår ordförande ska kunna fysiskt närvara, vilket var ett önskemål på åretds möte.

 

KOM GÄRNA MED INLÄGG TILL RÖKSIGNALER!

 

NÄSTA GÅNG BLIR DET FLER BILDER FRÅN ÅRSMÖTET OCH FLER PRESENTATIONER AV STYRELSEMEDLEMMARNA –MED BILD

Spännande, eller hur?

 

mvh

ANDERS