RÖKSIGNALER nummer 7  

Hej alla medlemmar!

Här kommer årets första nummer av vårt nyhetsbrev Röksignaler. Äntligen gick det att ha en fysisk årsmöteshelg igen. Vi träffades i Stockholm i april tillsammans med Närradions Riksorganisation, vilket vi berättar mer om i nyhetsbrevet. I det här numret besöker vi även Trollhättan i landet runt och presenterar Mohamed Gutale under persongalleriet. Men först börjar vi med lite tråkiga nyheter.

 

I PANDEMINS FOTSPÅR

Tyvärr har Corona-pandemin även haft negativa konsekvenser för RÖK som tappat cirka 2/3-delar av sin anställda personal under pandemin. År 2019 hade de Öppna Kanalerna sammanlagt 16 anställda på sju orter i Sverige. År 2023 finns det endast fem anställda kvar. Dessa finns på följande platser i landet: 2 anställda i Växjö, 1 anställd i Stockholm, 1 anställd i Västerås och 1 anställd i Malmö. Det här är en mycket negativ utveckling och innebär att de Öppna Kanalerna i Sverige är i stort behov av ett statligt driftsstöd för att kunna anställa ny personal. 

 

MÖTEN MED POLITIKER I KULTURUTSKOTTET

Den 22 februari 2023 hade Karin Schill och Magnus Elmborg ett möte med kulturutskottets ordförande Amanda Lind (Mp) i Stockholm. Vi presenterade vår verksamhet för henne och lyfte frågan om driftsstöd. Givetvis kunde hon inte lova något men det verkade som om hon var intresserad av att lära sig mer om hur vi arbetar inom den tredje mediesektorn med lokal medborgarmedia. Så det var ett trevligt möte.

Amanda Lind (Mp), Karin Schill och Magnus Elmborg förevigade mötet med en selfie.

Den 21 april 2023 gästade Kristina Axén Olin (M) och Roland Utbult (Kd) årsmöteshelgen i Stockholm. De mötte ett rum fullt av representanter från RÖK  och Närradion för att diskutera mediepolitik. Det vart också ett bra möte som gjorde dem uppmärksammade på vår position i medielandskapet. 

Kenneth Lantz (Ordförande NRO), Rui Monteiro (Ordförande SAML), Karin Schill (Ordförande RÖK), Kristina Axén Olin (M) och Roland Utbult (Kd) på Mediadagarna i Stockholm.

 

ÅRSMÖTESHELGEN I STOCKHOLM

Den 21-22 april 2023 deltog CMS, NRO och RÖK på Mediadagarna i Stockholm. Konferenshelgen arrangerades av studentradion och den första dagen träffades vi på Hägerstensåsens medborgarhus. På programmet stod seminarier och föreläsningar med inbjudna gäster och olika medlemsföreningar.

Den andra dagen genomförde RÖK sitt årsmöte på kulturföreningen Melodybox.  Uppslutningen i år var något sämre då endast 8 av 15 medlemmar deltog i mötet. Mötet hade 8 deltagare på plats i Stockholm och 4 deltagare som var med på Zoom. Totalt hade mötet 12 deltagare. Protokollet från årsmötet bifogas med brevet.

De medlemmar som var på plats för årsmötet i Stockholm. Från vänster: Tom (Uppsala), Ahmed (Sollentuna), Magnus (Södertälje), Karin (Närke), Lasse (Stockholm), Mikael och Nils-Åke (Skövde) samt Peter (TV2Stad).

Styrelsen under 2023/2024 består av följande personer:

Karin Schill, ordförande

Magnus Elmborg, kassör

Lars-Erik Nyman, vice-ordförande

Mikael Welleby, sekreterare

Gilbert Svensson, ledamot

Tom Engström, ledamot

Peter Karlsson, ledamot  

Erik Jarl, ledamot

Raul Eriksson, ledamot

Anders Wisth, ledamot

Ulf Svensson, ledamot

Christer Bjurström, suppleant

Eva Antonsson, suppleant

Mohamed Gutale, suppleant

Per-Allan Axén, suppleant

COMMUNITY MEDIA I DANMARK

På den första mediedagen i Stockholm den 21 april 2023 gästades vi även av Rui Monteiro som är ordförande för Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet (SAML) i Danmark. Han höll en intressant föreläsning om hur de arbetar med liknande medier som våra i Danmark. Den största skillnaden mellan Sverige och Danmark är att i Danmark får den här typen av media, public access, ett statligt stöd från Danska kulturdepartementet på 45,8 miljoner DKK. Det innebär att de 38 Community tv stationer som finns i Danmark årligen får 800 000 DKK medan de cirka 100 radiostationerna får 130 000 DKK årligen. Den statliga finansieringen har gjort det möjligt att ha anställd personal på TV stationerna i Danmark. I Århus där Rui jobbar har de hela 14 anställda. 

För mer information om mediehuset i Århus vänligen besök deras hemsida:

http://tvhusetaarhus.dk/

 

DISTRIBUTION

Under den första mediedagen i Stockholm den 21 april 2023 höll Anders Wisth från Öppna Kanalen Höglandet en föreläsning om olika distributionsplattformar och hur de anpassat sig till den moderna tv-publiken.  Han lyfte fram att det är viktigt att man distribuerar lokalt innehåll även på nätet då mer och mer av publiken går att hitta där.  Man behöver tänka efter om man skapar innehållet för broadcast eller streaming eller både ock redan när man producerar program. Målet för de Öppna Kanalerna borde vara att lyfta fram folkets röst och bli den destinationen på nätet som medborgarna går till för att hitta lokalt innehåll. Han berätta även om ett arvsfondsprojekt som de gjort mellan 2018-2020 som heter Startist. Det var det projektet som ledde till att Öppna Kanalen Höglandet bildades.  Slutligen är det även viktigt hur distributionsplattformen ser ut och att den är lättnavigerad och grafiskt tilltalande.

Öppna Kanalen Höglandets distributionsplattform på nätet finns här:  

https://play.oppnakanalen.tv/

 

 ÄNDRINGAR I TV-LAGEN

I maj 2023 skickade Myndigheten för press, radio och tv ut ett utkast av deras rapport om ändringar i 9 kap. radio- och tv-lagen (2010:696). Till underlag för rapporten som går under arbetsnamnet ”Vidaresändningsplikt, utrymme för lokala kabelorganisationer samt regler om framhävande” har myndigheten skickat ut enkäter till 13 programföretag, 22 lokala kabelsändarorganisationer, 12 operatörer/distributörer och 15 övriga. De har även kollat på lagstiftningen gällande framhävande i 30 olika länder i Europa. En av frågorna de skulle utreda var om det fortfarande borde finnas ett särskilt utrymme för lokala kabelsändarorganisationer.  RÖK och 12 av våra medlemmar svarade på enkäten. De fick även in synpunkter från Tele2, Telenor, Telia, Bahnhof, Hyresgästföreningen och Villaägarnas riksförbund. Det var glädjande för vår del att både Hyresgästföreningen och Villaägarnas riksförbund ställde sig positiva till att lokal TV även fortsättningsvis skulle finnas kvar. De tyckte att det främjade den lokala demokratin att alla kan ta del av nyheter och samhällsinformation kostnadsfritt. Efter att ha redovisat för synpunkterna från olika aktörer gjorde Myndigheten för Press, Radio och TV följande bedömning:

 ”Reglerna om särskilt utrymme för lokala kabelsändarorganisationer kan alltjämt motiveras utifrån den betydelse dessa får anses ha för det demokratiska samhället, framför allt på lokal nivå och för att möjliggöra för alla att kunna yttra sig och bli hörda. Det bör därför även fortsättningsvis finnas en skyldighet att kostnadsfritt tillhandahålla ett särskilt bestämt utrymme för sändningar av tv-program från en eller flera förordnade lokala kabelsändarorganisationer.”

Man kan lämna synpunkter på rapportutkastet fram tills 7 juni. Följande synpunkter har RÖK skickat in:

 Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige (RÖK), har tacksamt noterat att Myndigheten för Press, Radio och TV har beaktat våra åsikter och kommit fram till att distributörerna, även fortsättningsvis bör ha en skyldighet att kostnadsfritt tillhandahålla ett särskilt bestämt utrymme för sändningar av tv-program från en eller flera förordnade lokala kabelsändarorganisationer.

Vi anser dock att termen ”lokala kabelsändarorganisationer” börjar bli något förlegad i dagens samhälle där den tekniska utvecklingen har gått snabbt framåt sen 2010 då den beteckningen skrevs in i lagen. Öppna Kanalerna sänder, sedan 2013, inte längre bara via kabel-tv utan även genom Ip-tv som även når Telias kunder.  Så precis som uttrycket ”i kabel nät” behöver ändras i lagen(s. 34) kan det vara motiverat att även byta ut ”lokala kabelsändarorganisationer” till ”lokala öppna kanaler”.  Kanske är den termen ännu för snäv, då det finns 22 kabelsändarorganisationer som blivit tillfrågade att svara på enkäten, varav två av dem inte är medlemmar i RÖK. Men då endast 13 lokala kabelsändningsorganisationer har förordning 2023 så har några stationer förmodligen lagt ned sin verksamhet.

RÖK anser också att det är bra att vidaresändningsplikten även kommer att infatta de tjänster som tillhör programmen i fortsättningen.  Det borde vara självklart att de tv-tittare med funktionsnedsättningar ska få samma tillgång till teckentolkning, uppläst text, syntolkning och textning när de ser på linjär TV som de får på de nätbaserade Play tjänsterna som till exempel  SVT Play. Men vi har även förståelse för att det kommer att ta tid för de olika distributörerna att hitta tekniska lösningar som kan tillgodose detta behov då den tekniska utvecklingen har gått väldigt snabbt framåt de senaste 10 åren.

Vidare anser RÖK att för att fortsätta hänga med i den tekniska utvecklingen så behöver flera tilläggstjänster vara tillgängliga för alla tv-tittarna. Redan idag finns de öppna kanalerna med i några av tv-operatörernas EPG-tjänster men det saknas stöd för att starta om de öppna kanalerna med play funktionen. Än värre är att på vissa orter har de lokala Öppna Kanalerna fallit ur tv-boxarnas utbud. Detta beror på att operatörerna håller på och byter system för  Ip-tv. Förut visades Ip-tv via multicast, vilket innebar att det räckte att ha ett tv-abonnemang för att se tv. Numera visas Ip-tv via unicast, vilket gör det beroende av att man har en internetkoppling för att se TV. Tyvärr har den nya tekniken medfört att tittarna inte längre kan hitta sin lokala öppna kanal i boxen. Detta skulle gå att åtgärdas då det redan finns tekniska lösningar för hur kunden ska hitta SVT och TV4:s lokala kanaler i TV-boxarna eller apparna. På liknande sätt skulle det i dessa tv-boxar kunna implementeras motsvarande lösning för att välja vilken av de Öppna kanalerna som man vill titta på.

Det är jätteviktigt att det är enkelt att se på TV så att det digitala utanförskapet inte ökar. Enligt Internetstiftelsen så uppger 3 % av landets befolkning att de aldrig använder Internet och 3% att de sällan använder Internet. Det skulle vara synd om dessa 6% inte ens ska kunna se på TV i framtiden. Utan det behövs enkla lösningar som gör det möjligt för alla medborgare att se på TV.  Vi delar därför myndigheternas bedömning om att det är viktigt att vidaresändningsplikten finns kvar,  så att denna del av befolkningen åtminstone kan ta del av public service och lokal TV med hjälp av traditionell linjär TV.

Slutligen vill vi lyfta fram att de Öppna Kanalerna i Sverige också har ett innehåll av ”allmänt intresse” så som det definieras på sidan 99, då vi har mediepluralism, yttrandefrihet och kulturell mångfald i vårt utbud.  Men för den sakens skull behöver vi inte omfattas av någon reglering av framhävande. Utan vi delar Myndigheten för Press, Radio och TVs åsikt om att något framhävande inte behövs på den svenska marknaden, då det skulle kunna påverka konsumenterna negativt om de vill köpa en ny smart-TV som importeras från utlandet för att säljas i Sverige.  

Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige.

 

LANDET RUNT

Här kommer texter från våra olika medlemmar i Riksförbundet. I det här numret är TV2 Stad, (Trollhätte - kanalen), som står i fokus.

Hos Skatteverket när föreningen bildades är den registrerad som Trollhätte – kanalen och har funnits i många år, men i ” folkmun” kallas den för TV2 Stad. Jag började som medlem, men valdes sedan in i styrelsen som ledamot. Har varit med i några år och vi har haft olika ordföranden, men nu har vi Raul Eriksson i den rollen.

Vi samsänder med Lokal-TV Uddevalla sedan juli 2020 och kan ses i ComHem, numera Tele2, Sappa, Telia &Telenor.

 Här har vi tidigare haft våra styrelsemöten.

I Studiefrämjandets lokaler i Trollhättan.

Enligt stadgarna, så ska det genomföras medlemsmöte, styrelsemöte och arbetsmöte och de har vi gjort både via telefonmöte och fysiskt. Vi har även kontakt med Myndigheten för press, radio och TV, MPRT. Tillgängligheten ska summeras, det vill säga, teckentolkning, vad man sänt för döva och blinda ska rapporteras en gång om året. Man söker även tillstånd vart 3:e år hos MPRT. Även Kungliga Biblioteket i Stockholm ska ha referensinspelningar 4 gånger /år vissa veckor, som vi skickar in digitalt numera.

Under flera år har TV2Stad fått Kulturbidrag med 30 000kr från Fritids-/Kulturförvaltningen, men i år fick de ingenting. Vi fick även speciellt bidrag för köp av kamera och övrig teknisk utrustning från Fritids-/Kulturförvaltningen i Trollhättan.

Vi har nära samarbete med Radio Trollhättan 90, 6 MHz, som ligger i Folkets Hus.

Nedan är från när vi gjorde en programserie kallad ”Smultronställen” där vi några dagar före hade besökt SAAB – museet i Trollhättan,  samt ”Sluss – cafe´t” & nu tog vi ”Skärgårdsbåtarna” till Gustavsberg, samt besökte Bohusläns museum för mat och intervju med Maria Engström-Weber, VD Trollhättan-/Vänersborgs Turistbyrå inne i ett glasat uterum på museet.

Från vänster: Christer Bjurström, Lokal-TV Uddevalla, Johannes Blomstervall, TV2Stad, Thomas Nilsson, Radio Trollhättan, Eva Antonsson, Lokal-TV Uddevalla, Peter Karlsson, TV2 Stad och Jonas Karlsson, Radio Trollhättan.

 AQUA BLÅ i Vänersborg 2022.

Första gången jag var där, en festival som innehöll     ALLT. Idag söndag den 4:e juni är det dags igen för ”Aqua Blå” i Vänersborg. Det är några andra som får jobba på denna festival i år.

Förra året, lördag den 16:e juli 2022, så hjälpte vi Radio Trollhättan som hade direktsändning av ”Fallens Dagar” i Trollhättan. Jag och Christer Bjurström från Lokal-TV åkte hemifrån på förmiddagen med bil och kom till Trollhättan och Folkets Hus,  där Radio Trollhättan har sin studio. Väl där så berättade Thomas Nilsson, som är anställd vad som gällde för dagen och för direktsändningen. Om vi blev uppringda under direktsändningen och det räckte med en mobil, som jag hade, så vi blev uppringda vid 2 tillfällen när vi var ute på stan. Så roligt och enkelt, när man förstod vad det tekniska innebar.

En samverkan mellan TV2 Stad, Lokal-TV Uddevalla och Radio Trollhättan, Till vänster: Peter Karlsson, TV2 Stad och Raul Eriksson, ordförande, TV2 Stad. (Jonas Karlsson och Thomas Nilsson från Radio Trollhättan var också där plus jag från Lokal TV Uddevalla).

Tog även foton av olika aktiviteter som hände ute på stan, men tyvärr gick det inte och ladda ned dom till datorn, så inga foton från ”Fallens Dagar” 2022 i detta nummer av ”RÖKSIGNALER”.

Ett axplock av vad TV2Stad håller på med.

/Eva Antonsson, Lokal - Uddevalla.

 

PERSONGALLERI

Här kommer vi att presentera våra medlemmar i styrelsen. I det här numret presenterar vi Mohamed Gutale från Öppna Kanalen Närke.

Mohamed Gutale.

Mohamed är född i Somalia och kom till Sverige som 5-åring efter att ha bott några år i Tyskland. Mohamed växte upp i Örebro och kom i kontakt med Öppna Kanalen Närke när han gick på Högstadiet. I skolan hade de ett tillval som hette Skapande Skola och på det kunde man välja Media, vilket Mohamed gjorde då han ville göra en musikvideo. Han drömde om att bli artist. Mohameds ledare på skapande skola var Karin Schill som jobbade med kanalens ungdomsprojekt Ung Arena. Karin hjälpte Mohamed att göra en musikvideo som gjorde honom till lokal kändis när den visades på TV. Mohamed börja att engagera sig i Ung Arena även på fritiden och blev medlem i ungdomsföreningen som bildades 2011. Mellan 2013-2017 var han ordförande för föreningen. Numera är han ledamot i Ung Arenas styrelse och sedan 2019 är han även ledamot i Öppna Kanalen Närkes styrelse.

Evelina, Mohamed och Karin är med i Ung Arena ungdomsförening.

Bilden är från hösten 2015.

I oktober 2015 var vi äntligen klara med inspelningen av Gatans Änglar. Det firas med tårta.

På bilden: Elin, Sara, Vincent, Hanna, Karin, Fanny, Mohamed och Jimmy.

Mohamed har vuxit upp med öppna kanalen och har spelat in två tv-serier som har sänts på TV. I den första ”Sista Året” (2012) hade han en lite mindre roll och filmade. I den andra ”Gatans Änglar” (2019) hade han en större roll och skrev även manus och filmade. Slutligen har han spelat huvudrollen i ungdomsfilmen ”Acceptera Mig” som han även har skrivit manus till. Filmen handlar om Adam som älskar Amanda men vars familj vill gifta bort honom med hans kusin Diana.

Adam & Amanda som spelas av Mohamed Gutale och Stephanie Persson.

Inspelning av filmen ”Acceptera Mig” på Strömpis i Örebro. Mohamed, Sebastian and Yaser skådespelar i scenen.

Mohamed är 28 år och jobbar på Studiefrämjandet med barn och ungdomar. På sin fritid tycker han om att umgås med vänner och familj, spontana äventyr och skådespeleri. Mohamed är skild och har en son som är 7 år.

Mohamed blev invald i RÖK:s styrelse som suppleant 2021 och är intresserad av att samarbeta med andra orter och producera program tillsammans.

 

Vi hoppas att ni får en härlig sommar!

Hälsningar:

Karin, Eva & Tom.