RÖKSIGNALER nummer 5

Hej alla medlemmar!

Här kommer årets första nummer av vårt nyhetsbrev Röksignaler. I det här numret besöker vi Närke i landet runt, presenterar Eva under persongalleriet och dessutom delar Tom med sig av några av sina programidéer. Vi hoppas att ni ska tycka numret är inspirerande.

ÅRSMÖTET

Den 24 april 2022 genomförde RÖK sitt årsmöte via telefon. Uppslutningen i år var bra då 12 av 14 medlemmar deltog i mötet. Från några kanaler deltog fler än en person på mötet som totalt hade 17 deltagare. Nästa år hoppas vi på att kunna genomföra en årsmöteshelg med seminarier och workshops i samband med årsmötet.

Styrelsen under 2022/2023 består av följande personer:

Karin Schill, ordförande

Magnus Elmborg, kassör

Gilbert Svensson, vice ordförande

Christer Bjurström, sekreterare

Eva Antonsson, ledamot

Tom Engström, ledamot

Lars-Erik Nyman, ledamot

Peter Karlsson, ledamot

Erik Jarl, ledamot

Mikael Velleby, ledamot

Daniel Ihreborn, suppleant

Mohamed Gutale, suppleant

Susanne Malm, suppleant

LOKALA PROGRAM MED RIKSINTRESSE

– INSPIRATION AV ATT VI NU TILLSAMMANS HAR TILLGÅNG TILL EN STOR PUBLIK SOM KAN SE VÅRA SAMSÄNDA PROGRAM

Det har blivit mer spännande att tänka program sedan fler stationer har gått med i den samverkan som gör att vi sänder våra program via Öppna Kanalen Stockholm. Själv har jag fått många idéer till program när jag träffat människor, inte bara i Uppsala, utan också på andra platser.

För någon vecka sedan slank jag in på en konstutställning i Stockholm, på Söder, i en lokal är de byter utställare i stort sett varje vecka.

Ofta är det väl konsten sisådär men ibland blixtrar det till och då vaknar programproducenten i mig för konst är ju ingenting som bara är av lokalt intresse utan kan beröra folk i alla delar av landet. Den jag träffade heter Catharina Falkengård. Hon har varit reseledare i mer än 25 år. Under den tiden har hon besökt massor av länder i såväl öst som väst och ofta fascinerats av den enorma kapacitet som finns hos kvinnor i många länder.

Hon har alltid haft kameran med sig under sina resor och av en del av de bilder hon tagit hade hon nu skapat utställningen ”Kvinnoliv”, en fantastisk samling bilder som visar hur kvinnor tar sig an och verkligen bryr sig om sina samhällen och medborgarna i deras samhällen. När jag frågade henne om hon ville vara med i Öppna Kanalen och berätta om bakgrunden till utställningen svarade hon ganska omgående ja.

Det kommer att bli ett lugnt program med en varm atmosfär där hon ger oss bakgrunden till de bilder vi visar i programmet. För henne var det spännande att höra att hon skulle medverka i ett program som har en potentiell publik på ett par miljoner människor.

Produktionen blir okomplicerad. Inspelningen görs hemma hos henne på Söder. Två bra mikar, två vettiga kameror och noggrant arbete med filmningen av hennes bilder och, naturligtvis, ett ganska omfattande redigeringsarbete men ändå inte så krångligt och troligen värt att se.

En annan dag skulle jag passera en lokal där tatuerare håller till. Just den här dagen satt en fullt tatuerad kvinna på en stol på gatan utanför lokalen. Hon hade tagit en paus och vi kom i samspråk med varandra. Jag, som egentligen är stark motståndare till ”kroppsförstöring”, fick, på den korta stunden, lära mig mycket om att arbeta som tatuerare, en blandning av konstnärlighet, stor yrkeskunskap och en lätt galenskap hos såväl tatuerare som kund.

Efteråt skaffade jag mig snabbt en bok om tatuerande och när jag har studerat den ska vi, hon och jag, arrangera ett projekt där kameran får visa vad som händer under arbetet och hon får berätta om hur man gör jobbet, hur hon blev tatuerare – och kanske också – hur det kom sig att hon lät hela sin kropp bli tatuerad, vilket en kollega gjorde, för man kan inte tatuera sig själv om det ska bli bra -och dåliga tatueringar tycker hon är något av det värsta som finns.

Ja, det finns många fler exempel på programidéer som, liksom fåglar från ovan, satt sig i mitt sinne och väntar på att bli program för en numera ganska stor TV-publik hos oss. Kanske kan det bli en ny rapport om detta i RÖK-signaler längre fram.

LANDET RUNT

Här kommer texter från våra olika medlemmar i Riksförbundet. I det här numret är det Öppna Kanalen Närke som står i fokus.

Örebro När-TV blir Öppna Kanalen Närke

Örebro När-TV bildades den 25 juni, 1997 när föreningen hade sitt första årsmöte på Citykyrkan i Örebro. Medlemmarna inkluderade: Citykyrkan, Hannaskolan, Kurdiska föreningen, Örebro Närradio, Föreningen Slussen, Moderata Samlingspartiet, Hannabarnen och Afrikas Horn. Föreningen sände till att börja med analogt över Comhems kabelnät och man hade ingen avancerad sändningsutrustning utan programmen spelades upp från DVD skivor. År 2000 nådde man 38 000 hushåll i Örebro, Kumla och Hallsbergs kommuner med sina sändningar.

År 2005 hade kanalen vuxit till att nå 45 000 hushåll. Samma år inför man sommarsändningar när ett turistprogram producerat av Student TV-föreningen TV Campus sänds en gång i timmen varje dag under en hel månad. 2007 firar föreningen tio års jubelium med ett event i Vivalla Centrum.

Efter att Örebro När-TV gått med som medlemmar i Riksförbundet väljer man att byta namn på föreningen till Öppna Kanalen Närke på ett extra årsmöte den 16 september 2008. Detta är starten på en ny epok för kanalen.

Arvsfondsprojektet UNG ARENA

Den 18 april 2008 startas Arvsfondsprojektet Ung Arena. Karin Schill, Erik Lodetti, Anders Karlsson och Gunnel Friis anställs för att jobba med det 3-åriga ungdomsprojektet. Under projekttiden blomstrar Öppna Kanalen Närke. Föreningen skaffar en egen TV-studio i Baronbackarna där diverse program spelas in, nya kameror köps in, sändningstekniken utvecklas och digitaliseras och man tar emot praktikanter och anställda från arbetsförmedlingen.  Föreningen växer också och har som mest 20 medlemmar år 2011.

Inom ramen för projektet UNG ARENA bildas det även en ungdomsredaktion med runt 20 deltagare som producerar program tillsammans. I februari 2009 har studio programmet Neon premiär. I juni 2009 genomför vi den första direktsändningen över nätet i ett samarbete med Sveriges Radio Örebro där vi sänder live från musiktävlingen Svensktoppen Nästa.

I juni 2011 avslutas projektet UNG ARENA. Under projekttiden deltog över 200 deltagare mellan 7-30 år i projektet. Inom ramen för projektet samarbeta vi även med gymnasieskolor, en ungdomsgård, musiker, konstnärer, student-TV föreningen, studieförbund, grundskolor och teatergrupper. Samarbetet hade fyra olika former. Det första var att personer som producerat ett TV-program skickade in sina program till oss för att sända gratis i kanalen. Det andra var att en grupp går på en föreläsning där de lär sig om journalistik och sedan får ett uppdrag av en handledare att producera ett program eller en musikvideo. Det tredje var uppsökande verksamhet där vi åkte till en organisation och producera ett tv program med dem på plats. Det fjärde sättet att jobba på var att vi fick ett tips från en samarbetspartner om något som de ville att vi skulle filma, så som till exempelvis musiktävlingen Musik Direkt och sedan åkte deltagare från ungdomsredaktionen dit och filmade. Totalt producerades runt 110 program under projekttiden. Efter projekttiden bildas också en ungdomsförening med samma namn.

Ungdomsföreningen UNG ARENA bildades 2011. Några av de första medlemmarna inkluderade: Jimy, Wolid, Motaz, Mohamed, Cissi, Evelina, Karin och Kennedy.

Kanalen backar flera år

Efter UNG ARENA avslutas som projekt dröjer det inte länge innan allt som byggts upp under projekttiden raseras igen. Öppna Kanalen Närke lyckas endast ha kvar anställd personal ett år innan möjligheterna att ha anställda på kanalen avvecklas våren 2013. Kanalens studio i Baronbackarna avvecklas också under hösten 2014. Efter det har man inte längre någon lokal eller personal utan ansvaret för att producera tv-program förläggs åter igen på medlemsföreningarna.

Andra ungdomsprojekt

Öppna Kanalen Närke genomför mellan 2012-2022 ytterligare tre ungdomsprojekt under ledning av Karin Schill i samarbete med olika medlemsföreningar. Först ut var TV-serie projektet ”Sista Året” som resultera i en 107 minuters lång mini tv-serie i sex delar. Tv-serien spelades in under april-juli 2012 och hade premiär på Bio Roxy i augusti 2012. Projektet hade totalt 47 deltagare.

Tv-serien ”Sista Året” filmades på Karolinska Läroverket i Örebro. På bilden från vänster: Anton, Mustafa, Mohamed, Karin, Evelina, Camilla, Emilia, Mattias, Isabelle, Isabella och Murad.

Härnäst var det dags för det dokumentära scenkonst projektet ”Gatans Änglar” som

även det genomfördes i nära samarbete med Studiefrämjandet. Projektet startade under hösten 2013 och målet med projektet var att producera ännu en tv-serie. Men den här gången gick det inte lika smidigt då några deltagare krångla och hoppa av projektet vilket resultera i att vissa scener fick filmas hela tre gånger med olika skådespelare. Så det kom att dröja enda tills i augusti 2016 innan den 163 minuters långa mini tv-serien i åtta delar hade premiär på Bio Roxy. Projektet hade totalt 48 deltagare.

Det senaste ungdomsprojektet var ett filmprojekt som genomfördes i nära samarbete med NBV. Projektet startade i januari 2019 och målet var att producera en 90 minuters långfilm. Inspelningarna började i augusti 2019 och under hösten

filmades 2/3 av filmen ”!cceptera Mig”; Men sen stötte produktionen på problem

och blev rejält försenad i och med Corona pandemin. Men till sist blev filmen klar och hade en förhandsvisning på Bio Roxy i maj 2022. Projektet hade totalt 92 deltagare varav 37 var aktiva i själva skapandet av filmen.

Den 27 maj förhandsvisades filmen ”Acceptera Mig” på Bio Roxy i Örebro.  På bilden från vänster: Stephannie, Mohamed, Jenny, Zina, Andreas (skymd), Hanna, Karin, Evelina, Suzana, Ivar, Yaser, Simon, Sebastian, Alexander. Sittande: Sofia och Linn.

Samsändningar

Öppna Kanalen Närke började samsända med Öppna Kanalen Stockholm, Öppna Kanalen Göteborg, TV Uppsala och Södertälje Lokal-TV i december 2021. Det innebär att våra medlemmar numera skickar sina program direkt till Stockholm.

PERSONGALLERI Här kommer vi att presentera våra medlemmar i styrelsen. I det här numret presenterar vi Eva Antonsson från Lokal TV Uddevalla.

I min profession arbetar jag som fritidsledare i Uddevalla kommun och har så gjort i över 25 år och har även blivit uppmärksammad för detta. Har även via jobbet fått chans att studera på distans vid Göteborgs Universitet och fått mina första högskolepoäng.

Har inga egna barn, men tar genom jobbet hand om ”allas” barn; Har syskonbarn och syskonbarnbarn. Är glad över mina nära vänner och min särbo Christer. Gillar att vara kreativ, såsom dans, sång eller foto, men vad jag ”brinner för” är Lokal-TV Uddevalla.

Var med när Lokal-TV Uddevalla gjorde sin första ”provsändning” den 15 juli 2005; Många roliga uppdrag har jag varit med om framför allt som reporter, sysslat med grafik i vår slinga och fotografering, men aldrig sysslat med redigering.

Genom åren har många personer varit med som medlemmar och styrelsen har sett olika ut, men den som hela tiden funnits med och som var med och grundade den här TV-föreningen är Christer Bjurström. Jag och Christer har varit med i Riksförbundet Öppna Kanalen sen 2008.

Här sköter jag kameran. 

Detta foto är från ett utlokaliserat Kommunfullmäktigemöte.

Den 10 september 2008 gjorde vi vår första direktsändning av Kommunfullmäktige.

Christer kunde anställas och Lokal-TV Uddevalla betalade ut lönen och sedan fick vi lönebidrag av Arbetsförmedlingen.

Från hösten 2008 till och med decembermötet 2017, så gjorde vi direktsändningar, samt eftersändningar av Kommunfullmäktige i vår Lokal-TV kanal, men tidigare under hösten hade vi förlorat upphandlingen om Kommunfullmäktigesändningarna till någon annan, så från den 1 januari 2018, så var det en verkligen annorlunda period för oss.

Vi sökte projektpengar under senare delen av året och blev beviljade pengar från Västra Götalandsregionen och Hälsopolitiska rådet i Uddevalla.

Under 2019 och första delen av 2020, så var projektet igång och vi träffade många olika aktörer, föreningar, företrädare för organisationer m fl.

Vi samsänder numera med TV2Stad och kallar oss då för Fyrbodal-TV, men är fortfarande två föreningar. Christer jobbar numera ideellt eftersom Lokal-TV Uddevalla har inte råd att betala någon lön. TV2Stad däremot får föreningsbidrag från Trollhättans kommun. Den senaste direktsändningen vi gjorde tillsammans med Radio Trollhättan & TV2Stad var ”Bostadsdebatt2020” den 10 maj och igår var jag på ”!qua Blå” – festivalen i Vänersborg tillsammans med dessa två föreningar. Framtiden - ja, vi kämpar på och smider planer.

Ovanstående bild är från ett annat tillfälle Denna bild är från förra sommaren då då vi spelade in ett reportage om vi tillsammans med TV2Stad gjorde en Skärgårdsbåtarna i Uddevalla. inspelning som vi kallade Smultronställen . vid fina platser i Trollhättan och Uddevalla.

/Eva Antonsson, ordförande, Lokal-TV Uddevalla


NÅGOT ATT BERÄTTA?

KOM GÄRNA MED INLÄGG TILL RÖKSIGNALER! Skicka till: karin.schill@oppnakanalen.se

Skriv: ”RÖKSIGN!LER” i ämnet;

Ha en skön sommar så hörs vi i september!

Hälsningar: Karin, Tom & Eva